Obilazak manastira Hercegovine

Манастири Херцеговине - једнодневни излет

Полазак у раним јутарњим часовима из Источног Сарајева или са договореног мјеста преко Коњица, Мостара до првог манастира нашег програма а то је манастир Житомислић  (XV вијек). Манастир је посвећен Благовјештењу пресвете Богородице (youtube). Учествовање на Св. Литургији а потом слиједи одлазак према манастиру Завала задужбини краља Драгутина из  IX вијека посвећен Ваведењу Пресвете Богородице  у ком је Св. Василије Острошки био искушеник (youtube). Након обиласка манастира Завала полазимо према Мркоњићима родном селу Св. Василија Острошког и храму Св. Василија који је подигнут на темељима родне куће, као и храма Св. Николаја у коме је светитељ крштен. У наставку путовања полазимо према манастиру Тврдош из 13 вијека и Подрумима вина манастира Тврдош из 15 вијека у којима су сачували традицију винарства до данашњих дана и да погледамо како настаје чувени "Вранац" манастира Тврдош и наравно након тога слиједи дегустација вина. Даље настављамо према манастиру Дужи посвећен Покрову Пресвете Богородице. У храму се налази честица Часног Крста, као и честица моштију Светог Нектарија Егинског. У наставку програма идемо до Петропавловог манастира који се налази 7км југозападно од Требиња. Комплекс манастира Светих апостола Петра и Павла састоји се од два храма: Цркве Светог апостола Петра и цркве Светог апостола Павла и конака. Полазак према центру Требиња у ком ћемо пјешачком туром обићи Саборни храм Св. Преображења и Стари град (слободно вријеме за самосталан обилазак).  У поподневним часовима настављамо према Херцеговачкој Грачаници, манастиру саграђеном 2000 год. на брду Црквина изнад Требиња, посвећен Благовештењу чија манастирска црква представља вјерну копију цркве манастира Грачанице са Косова, задужбине краља Милутина. Новоизграђени храм је вјечна кућа пјесника Јована Дучића чији су остаци смјештени у крипти манастирске цркве. Обилазак комплекса. Вечерња молитва. Полазак према мјесту из којег смо кренули. Долазак у касним вечерњим или ноћним часовима.


ЦИЈЕНА: 50 KM
 

АРАНЖМАН ОБУХВАТА: 

  • Превоз туристичким аутобусом или минибусом на назначеној релацији (клима, ЦД, ДВД)

  • Техничка организација и вођење пута.

  • Путно и здравствено осигурање.


АРАНЖМАН НЕ ОБУХВАТА:

  • Личне трошкове

НАПОМЕНА:  Храну понијети.  Могуће је купити храну на  успутним краћим задржавањима. Сви поклоници се умољавају да у манастире и храмове улазе пристојно одјевени, онако како налаже наша Света Црква. 

У програм је могуће уврстити ноћење ако постоји интересовање групе. 

Програм је рађен на бази 18 особа. Агенција задржава право на отказ путовања и промијену цијене у случају недовољног броја путника.