Manastir "Crna Reka"


Manastir "Crna Reka"

Nedaleko od Novog Pazara, kod sela Ribarića, okružen visokim stenama i bujnim stoletnim šumama, smestio se manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila – Crna Reka. Pouzdanih pisanih podataka o tome kada je i ko podigao ovu bogomolju – nema. Smatra se da ova jedinstvena arhitektonska celina, ne samo kod nas, već, smatra se, i u svetu, potiče iz XIII ili XIV veka. Konaci manastira, poput ptičjih gnezda, smešteni su na strmoj i ogromnoj steni leve obale Crne Reke, koja ponire neposredno iznad manastira i ponovo izranja iz zemlje nakon nekoliko stotina metara.

U XV veku u manastiru je živeo čuveni podvižnik Sveti Joanikije Devički.

Manastir nikada nije rušen. Osim najdragocenijeg srpskog fresko živopisa XVI veka, najveća vrednost koja se u njemu čuva jesu svete i celebne mošti prepodobnog oca Petra Koriškog, srpskog podvižnika iz XIII veka, čije je sveto i čudotvorno telo preneto u manastir u XVI veku. U drugoj polovini XVII veka iz manastira Sopoćana prenete su u manastir Crnu Reku i mošti svetog kralja Stefana Prvovenčanog, odakle su posle devet godina vraćene u Studenicu.

U manastiru je početkom XVIII veka postojala pisarnica u kojoj su pisane i prepisivane bogoslužbene knjige, a pored toga, verovatno, i škola za monahe. Uloga manastira u životu naroda ovoga ogromna je. Od davnina manastir je duhovna oaza u kojoj se od moštiju svetog Petra čudotvorca traže olakšanje i uteha u mnogim nevoljama i bolestima. Bolesnici su i danas česti posetioci ove svetinje.

U manastiru Crna Reka je početkom XX veka, u za to posebno podignutom manastirskom konaku, otvorena prva osnovna škola za srpsku decu na teritoriji čitavog Ibarskog Kolašina.

Zahvaljujući vladici raško-prizrenskom Artemiju, koji je ovde došao 1979. godine, manastir je posle skoro tri veka ponovo oživeo, a u njemu su svoje prve monaške dane u najvećoj duhovnoj školi proveli i vladika timočki Justin, Sava Janjić iz Visokih Dečana, otac Petar (Ulemek) iz Đurđevih stupova i mnogi drugi.

I pored izuzetne lepote i znamenitosti, manastir Crna Reka je dugo bio skoro nepoznat široj javnosti. Ali u poslednje vreme ovaj redak dragulj srpske srednjovekovne kulture izlazi iz relativne anonimnosti.

Na kilometar i po od manastira otvorene su tri isposnice, a na jednom delu imanja izgrađen je Centar za lečenje bolesti zavisnosti.