Jahorina

Jahorina je planina u Republici Srpskoj, BiH . Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi visokim snijegom. Jahorina se prostire od 43°39' do 43°47' sjeverne geografske širine i od 18°31' do 18°43 istočne geografske dužine.

Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snijega, pogodna klima, 20 kilometara staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najljepše i najpoznatije ski-centre na Balkanu. Prosječan broj dana sa sniježnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobar do kraja maja. Desetogodišnji prosjek visine sniježnog pokrivača u februaru iznosi 106 cm.

Jahorina je 1984. godine bila domaćin četrnaestih zimskih olimpiskih igara na kojoj su održane alpske discipline za žene.

Jahorina, snježna ljepotica, je od Sarajeva udaljena svega 28 km, a sa glavnim gradom BiH i opštinom Pale povezuje je odličan asfaltni put koji je potpuno rekonstruisan i redovno se održava u zimskom periodu. Kad stignete na planinu dočekaće vas preko 30 kilometara uvijek odlično pripremljenih skijaških staza sa 4 ski-lifta , 4 dvosjeda i 2 šestosjeda koja svakog sata mogu da prevezu 13000 skijaša. Ovim stazama i vertikalnim transportom gazduje Olimpijski centar Jahorina.

U sastavu Olimpijskog centra tokom cijele godine radi hotel "Bistrica", koji se nalazi na 1620 metara nadmorske visine i raspolaže sa 156 komfornih soba i 8 apartmana sa telefonom, satelitskom televizijom i prekrasnim pogledom na cijelu planinu.

U sportsko-rekreacionom dijelu, "Bistrica" raspolaže i vlastitim zatvorenim bazenom, saunom, fitnes centrom, bilijar-salom i salom za stoni tenis. U ljetnom i jesenjem periodu sportistima i sportskim klubovima "Bistrica" nudi i vlastiti travnati fudbalski teren, kao i teren za košarku, što, uz druge pogodnosti koje pruža planinski ambijent, omogućava idealne uslove za pripreme vrhunskih sportista.

 

Na Jahorini se nalazi još niz renomiranih hotela: Termag, Board, Vučko, Neboiša, Rajska Dolina, Dva Javora, Pahuljica, Kristal, Snješko i mnogo drugih manjih pansiona i ugostiteljskih objekata i veliki broj vikend kuća.

 

Hoteli na Jahorini nude i ljetnu turističku ponudu koja je posljednjih godina na ovoj planini sve veća zahvaljujući sportsko-rekreativnim susretima,sportskim kampovima, seminarima, kongresima, konferencijama, radionicama i školama u prirodi. U ljetnom periodu Jahorina je pogodna za visinske pripreme sportista, paraglajding, planinarenje, šetnju na nadmorskoj  visini do 2.000 metara i idealna je za pješačke ture različitih dužina i brdski biciklizam. Planina obiluje biljnim svijetom, naročito borovnicama i brusnicama, kao i ljekovitim biljem, što predstavlja izazov za one koji vole boravak u prirodi i uživanje u zelenilu i prirodnim čarima ove ljepotice.