BUDIMPEŠTA - 3 DANA, 130 KM

Budimpešta, jedan od najljepših srednjoevropskih gradova, nastala je spajanjem Budima, stare ugarske prijestolnice na desnoj i Pešte na lijevoj obali Dunava (1873). Za samo par decenija Budimpešta je izrasla u istinski velegrad, drugi po značaju u Austrougarskoj carevini, dostojan Beča, sa impresivnim javnim građevinama, uređenim avenijama, prostranim parkovima na riječnim ostrvima, lijepim mostovima i metroom (1896) drugim u Evropi i trećim u svijetu, poslije londonskog i njujorškog.

Njena znamenita arhitektonska ostvarenja – Budimski dvorac, avenija Andraši sa Trgom heroja i Milenijumska podzemna željeznica – proglašeni su dijelovima svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Sa preko 120 izvora mineralne i ljekovite vode na užem gradskom području, Budimpešta je i banjski grad, sa nekoliko čuvenih kupatila izgrađenih u orijentalnom, neoklasičnom i art deko stilu.


Termin: 08.03.2019

 

1. dan PALE - SARAJEVO – BUDIMPEŠTA

Polazak iz Pala sa parkinga kod Autobuske stanice Pale u 20:00h,sastanak putnika na parkingu ispred Zemaljskog muzeja u 20.30h. Polazak autobusa 21.00h. Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Mađarsku uz usputne pauze prema potrebi grupe.

2. Dan BUDIMPEŠTA

Dolazak u Budimpeštu u jutarnjim satima. Razgledanje grada autobusom i pješice: Milenijumski trg gdje se nalaze Muzeji lijepih umjetnosti, Cirkus, Luna park, dvorac Vajdahunjadi, čuveni restoran Gundel… Vožnja bulevarom Andraši, Trg Oktogon, muzička akademija Franc List, Opera, bazilika sv. Stefana, Parlament Mađarske… Prelazak preko Lančanog mosta i vožnja do Budima. Obilazak Budimske tvrđave, zatim Ribarske kule, crkve Matije Korvina, Kraljevske palate, Taban varoši, Citadele sa spomenikom sv. Gelertu i Spomenikom slobode. Prelazak mosta Eržebet na peštansku stranu. Šetnja ulicom Vaci do poslastičarnice Žarbo. U poslijepodnevnim satima (prema hotelskim pravilima iza 14 sati) smještaj u hotel. U ranim večernjim satima jednosatni fakultativni izlet brodom “Budimpešta sa Dunava”: Lančani most, Most slobode, mostovi Margit, Eržebet i Sečenji, Parlament, brdo Gelert. Povratak u hotel. Noćenje.

3. BUDIMPEŠTA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO - PALE

Doručak. Šetnja pješačkom zonom ulice Vaci i središtem grada do poznate slastičarnice Gerbaud i trga Vorosmarty.  Slobodno vrijeme za kupovinu i osobne programe a mi vam preporučujemo fakultativni izlet – posjeta tržnom centru KAMPONA i obilazak Tropikarijuma gdje je na veoma zanimljiv način prikazan biljni i životinjski svijet tropskih predjela. U ranim večernjim satima polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Dolazak na odredište u ranim jutarnjim satima četvrtog dana.

 

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI: 130 KM

Aranžman uključuje:

 • prevoz modernim turističkim autobusom
 • smještaj u hotelu sa 3* na bazi 1 noćenja sa doručkom
 • usluge pratioca grupe
 • troškovi organizacije i realizacije putovanja

Aranžman ne uključuje:

 • Fakultativni izleti i ulaznice u kulturno istorijske spomenike
 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 30 KM
 • međunarodno putno zdravstveno osiguranje

FAKULTATIVNI IZLETI

 • Izlet autobusom i brodom ” Budimpešta sa Dunava” . Cijena: 15 eur. U cijenu je uključeno: prevoz autobusom do pristaništa, rezervacija, jednočasovna vožnja brodom , usluge vodiča i čaša šampanjca.
 • Obilazak Budimpešte u pratnji stručnog turističkog vodiča – 10 eur
 • Posjeta tržnom centru Kampona i Tropikarijumu – 12 eur


VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “BUDIMPEŠTA”

 • Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je deset dana prije polaska na put ili do popune mjesta.
 • Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja.
 • Uz blagovremeni upit u poslovnicama Tavora, postoji mogućnost smještaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

 • Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cijene a najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cijene putovanja.
 • Plaćanje može biti:

1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Tavora-a

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA 

 • Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje.
 • U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.